24.08.2017

Alligator Farbwerke

Omställning från smalgångs- till bredgånglager

Utmaning: Det förändrade beställningsbeteendet hos kunderna och en högre efterfrågan fick Alligator Farbwerke att effektivisera lagerprocesserna.

Lösning: Lagret byggdes om från smalgångs- till bredgångslager under 21 arbetsdagar. Med det breda gånglagret kan processerna och materialflödet hos Alligator utformas effektivare.

Produkt: brett gånglager

Det förändrade beställningsbeteendet hos kunderna och en högre efterfrågan fick Alligator Farbwerke att justera lagerprocesserna. Med den smala gångbredd lagret hittills hade använt kunde ordervolymen inte ökas utan övertidsarbete. Lagret renoverades under pågående produktion och implementerade ett nytt materialflödeskoncept från smalgångs- till bredgångslager på 21 arbetsdagar.

Alligator Farbwerke GmbH i Enger, Tyskland, marknadsför grunder, fasadprodukter, värmeisoleringssystem, interiörfärger, fyllmedel och plåster. Det traditionella företaget säljer nästan 2 500 olika artiklar i Europa, Ryssland, Singapore och Malaysia.

1 500 artiklar från alligatorserien finns ständigt i lager, eftersom dessa måste vara konstant tillgängliga för återförsäljare. Alla artiklar lagras strukturerat huvudsakligen i flödesställsystem under maximalt 20 dagar. Fram till förändringen lagerhölls privata etiketter och B-artiklar från tillverkares varumärken i ett 14 gångar stort smalgångslager.

Alligator har drivit lagret sedan1982 - då beställde kunder huvudsakligen kompletta pallar och höll egna lager. Två truckar arbetade åtta timmar om dagen med att köra pallar in och ut ur lagret. Under åren har trenden emellertid flyttat bort från massproduktion och lager. Detta har också förändrat kundernas beställningsbeteende. Idag beställer kunder mindre mängder som ofta måste bearbetas i flera transporter.

"Vårt lager byggdes för 20 år sedan och då behövdes huvudsakligen pallplatser, "förklarar Peter Windeck-Niewöhner, chef för kundtjänsten på Alligator Farbwerke GmbH. Idag producerar vi huvudsakligen på beställningsbasis. Vi lagrar så lite som möjligt, särskilt eftersom våra produkter bör användas inom ett år från produktionsdatum.

Lagring och hantering i smalgångslagret var mycket tidskrävande och orderplockning med två truckar samtidigt var inte möjligt eftersom arbetssäkerhetskraven inte tillät två truckar att stanna i gången samtidigt. Därför kunde de anställda inte längre hantera ordervolymen utan att arbeta övertid. Detta påverkade motivationen i företaget starkt och Alligator var tvungen att reagera.

Högre kapacitet i bredgångslagret

Alligator beställde en djupgående materialflödesanalys av STILL GmbH i Hamburg. Det visade sig att 50 procent av de totala pallrörelserna och 71 procent av plockningen ägde rum i smalgångslagret. Eftersom en förlängning av lagret inte var möjlig, presenterade STILL ett nytt lagerkoncept med en konvertering av en sektion av smalgångslagret för A- och B-artiklar till ett bredgångslager som hanteras av skjutstativtruckar och plocktruckar.

Det breda gånglagret skulle erbjuda större flexibilitet eftersom fordonen kan användas parallellt. "" Hyllsystem måste alltid anpassas till processerna i lagret. Du kan inte säga att ett smalgångsystem generellt alltid är det bästa. Det krävs alltid ett individuellt tillvägagångssätt, "kommenterar Rüdiger Mitulla, auktoriserad representant för systemteknik vid STILL GmbH i Bielefeld. "" På grund av lokalerna och processerna hos Alligator var den breda gånglösningen det bättre valet för att göra processerna och materialflödet effektivare.

Byte på rekordtid

Projektet var en stor utmaning för oss, eftersom ombyggnaden skulle ske under pågående produktion.

Vi tog en risk, eftersom vi inte kunde uppskatta tidsåtgången för de enskilda projektstegen i förväg, "förklarar Rüdiger Mitulla. Peter Windeck-Niewöhner tillägger:" Övergången gick smidigt och materialflödeskonceptet från STILL har redan visat sig effektivare. Vi fattade rätt beslut. "Motivationen hos de anställda har ökat markant sedan lagret byggdes om." Det nya materialflödeskonceptet fungerar mycket bra och de nya processerna underlättar arbetet för de anställda. Hanteringen är mycket snabbare nu, så de anställda behöver inte arbeta så mycket övertid ", tillägger Klaus Schröter, chef för lager och frakt vid Alligator Farbwerke GmbH.

Ytterligare information

Här kan du läsa mer om de fordon och system som används hos Alligator Farbwerke:

STILL lagerplanering