05.07.2018

Fredells Byggvaruhus bygger vidare med STILL som partner

STILL är det självklara truckleverantörvalet när det gäller komfort och service.

Bransch: Byggnadsmaterial
Företag: Grundades 1903. 220 anställda och en omsättning på 700 miljoner SEK.
Utmaning: Sveriges största och äldsta DIY-butik med 48 000 kvadratmeter. Parallell lastning och lossning av två lastbilar och hantering av 60 till 70 kundorder (onlinehandel).
Lösningen: Användning av elektriska gaffeltruckar i kombination med programvara för flotthantering för att analysera fordonsflottan.
STILL-produkter: FleetManager ™ 4.x programvara, RX 60-50 elektrisk gaffeltruck.

[Translate to Sweden (Swedish):] Fredell’s five drivers work at full capacity with movements into and out of storage. The market in Sickla is constructed in such a way that it can accommodate two heavy goods trucks at the same time.

Stockholm, 2018 – På Fredells Byggvaruhus i Stockholm är det full fart på truckarna dagarna i ända. Samtidigt som kundleveranser skeppas iväg kommer motsvarande leveranser in på lagret.

- Vid vår anläggning i Sickla har vi ständigt lossande lastbilar mellan klockan halv sju på morgonen till fyra på eftermiddagen, säger ställföreträdande avdelningschefen för Truck & Transport på Fredells, Jerry Knutsson Åhlund. Stockholms största byggvaruhus.

Fredells Byggvaruhus är Stockholms största, och riktar sig mot både yrkesproffs och privatpersoner. Förutom sitt största och äldsta varuhus i Sickla (48 000 kvadratmeter stort), har man en anläggning i Knivsta, samt en rikstäckande e-handel. Man är idag 220 medarbetare och omsätter ca 700 miljoner kronor. Enligt uppgift har man Sveriges största lagerförda sortiment inom byggvaror. Man är ett familjeföretag sedan starten 1903, då Fabian Fredell grundade företaget. Idag är det Fabians barnbarnsbarn, som också heter Fabian Fredell som är VD.
- Varuhuset här i Sickla har en komplett brädgård, stora utställningar inom kök och bad, dörrar och fönster, golv samt trädgård, färg och verktyg. Varuhuset i Knivsta öppnade 2012 och är en mindre anläggning med fokus på brädgård och verktyg. Stor bredd på utbud och kunnig personal men på en lite mindre yta, fortsätter Jerry Knutsson Åhlund.

E-handeln växer
Under 2017 började man även dra igång sin e-handel, och den växer redan kraftigt.
- Vi ser att den ökar för varje vecka, säger Jerry Knutsson Åhlund. Den växande e-handeln gör också att lagerarbetet och truckkörandet ökar.

Nästan uteslutande STILL-truckar
Fredells leasar allra största delen av sin truckflotta av STILL.
- Vi har i dagsläget 22 stycken STILL-truckar, som snart blir 23. Det är guld att ha fräscha och hela truckar, vi är ju beroende av att de truckar vi har fungerar.
Och det förstår man, för de fem personer som ingår i truckgruppen på Fredells har fullt upp med in- och utlastning. Varje dag har man ett 60-70-tal kundleveranser, och dessa ska skötas samtidigt som det kommer in motsvarande inleveranser. Anläggningen i Sickla är byggd för att ta emot två lastbilar samtidigt, och eltruckarna körs varma med en cirka fem timmars effektiv körning per dag och person. - Vi är ett väloljat team som har mycket erfarenhet av in- och utlastning, vilket krävs för att det kan vara lite trixande ibland, säger Jerry Knutsson Åhlund.

Närhet till reparatörer
Om en truck skulle råka ut för missöde eller av annan anledning inte kan användas är det ett stort avbräck för arbetet, så närheten till STILLs servicetekniker är något som Jerry Knutsson Åhlund värderar högt. - Skulle det dyka upp problem någon gång så har det alltid gått att lösa. Med åtminstone tre servicetekniker i närområdet får vi hjälp nästan alltid samma dag, vilket är väldigt skönt och ger oss trygghet.

Använder sig av Fleet Manager
Med de senaste sju truckarna har man använt sig av STILLs system “Fleet Manager” för att hantera och analysera sin truckflotta.
- Det underlättar väldigt mycket, man kan till exempel se hur mycket respektive truck har körts, var man kan spara pengar och det gör budgetarbetet enklare.

Satsat extra på ergonomin
Med så många timmars truckkörande per dag som det blir är ergonomin viktig, något som man från Fredells tagit hänsyn till då man valt STILL som truckleverantör.
- Det är verkligen viktigt att ergonomin är rätt. Vi har också gjort tillval såsom bekväma stolar med luftfjädring, allt för att det i längden kan minska sjukskrivningar och ge bättre trivsel. Vilket alltihop i slutändan ger bättre kundservice. Personligen tycker jag också att STILLs truckar har en högre komfort än andra märken, avslutar Jerry Knutsson Åhlund.

STILL erbjuder skräddarsydda företagsinterna logistiksystem och sammanställer en intelligent kombination gaffeltruckar och lagerutrustning, programvara, tjänster och service. Företaget grundades av Hans Still 1920 med kreativitet, engagemang och kvalitet och utvecklade sig snabbt till ett starkt och världskänt varumärke. Idag samarbetar ca. 8 000 kvalificerade medarbetare inom forskning och utveckling, produktion, distribution och service för att uppfylla kraven från kunder i hela världen. Hemligheten med företagets framgång är de högeffektiva produkterna, som täcker allt från industriella komplettsystem för stora och små företag till datorstyrda logistiksystem för effektiv lager- och genomströmningshantering. Besök STILL:s hemsida på www.still.se eller vår Facebook-sida på www.facebook.com/stillsverige.