09.02.2022

Flexibel nykomling för smala gångar

STILL utökar sitt produktutbud med en ny NXV-smalgångstruck

Hamburg, 1 juli 2021 – Nya STILL NXV garanterar bekväma, säkra och snabba lagerprocesser. Denna smalgångstruck (operatör nere) är särskilt effektiv i höga och smala lagergångar. Vid lagerhöjder på upp till 13,8 meter bidrar den aktiva laststabiliseringen och gaffelkameran till att förhindra skador på ställagesystemet. Dessutom ger ett positioneringshjälpmedel extra säkerhet och hastighet när lastbärare ska plockas upp.

Nya NXV från STILL med rymligt och ergonomiskt förarsäte och justerbara reglage.

Den nya trucken klarade sitt första praktiska test i en fältstudie på Bad Heilbrunner GmbH & Co. KG med glans. En tillverkare av örtteer i Oberbayern i Tyskland blev så imponerad av den nya trucken att de omedelbart beställde en NXV. Testförarna var särskilt nöjda med truckens ergonomiska komponenter. Många detaljer, som till exempel det ergonomiska förarsätet med lutningsteknik (tillval), den proportionella inställningen av sitsen och fotplattan och möjligheten att anpassa alla manöverelement utifrån förarens ergonomi, gör inte bara fordonet extra bekvämt utan säkerställer också en mycket god sikt över gaffelspetsarna. I kombination med Joystick 4Plus kan trucken manövreras mycket smidigt, vilket ger en betydligt högre omsättning.

Kamera och positioneringshjälpmedel för ytterligare säkerhet


När en lastbärare ska lyftas upp underlättar den nya krysslasern säker och snabb positionering av gafflarna på rätt höjd och i mitten av lastbäraren. Kameran som är monterad på gafflarnas insida med bildöverföring till förarens skärm ger optimerad sikt när lasten plockas upp. I kombination med den aktiva laststabiliseringen undviks effektivt kollisioner, godsskador och personskador som orsakas av fallande last, även vid arbete på hög höjd. En positionslaser (tillval) på stativet underlättar den horisontella positioneringen mot ställaget. När laserstrålen är i linje med motsvarande markering på ställaget är positioneringen rätt. Med hjälp av gaffelkameran lyfts lasten snabbt och enkelt till rätt lyfthöjd.

Variabel lasthämtning tack vare vridgafflar

NXV:s vridgafflar är utformade för att lyfta upp nästan alla slags pall och gör det möjligt att föra över lastbärare till ett transportsystem. Tack vare de svängbara och vridbara vridgafflarnas mycket kompakta dimensioner kan nästan alla utrymmen i höglagret utnyttjas på ett optimerat sätt. Pallarna kan plockas upp smidigt och skonsamt till höger och vänster om gången utan att NXV behöver vridas. Tillsammans med aktiv laststabilisering gör vridgafflarnas mekanism in- och utlagring bekvämare, snabbare och mer exakt. En annan märkbar förbättring är den automatiska gaffelcykeln, alltså automatisk utmatning, sänkning och indragning av vridgafflarna med en knapptryckning.

Halvautomatisk ställagerutt möjlig

NXV:s tekniska funktioner utnyttjas dock endast fullt ut med OPTISPEED-fordonskonceptet eller iGo-navigeringsgränssnittet. Med dessa lösningar kommunicerar NXV med lagerhanteringssystemet och kopplar samman processerna i lagret till en intelligent helhet. När föraren får en transportorder vet fordonet var nästa lagerplats i det höga stallaget är. På så vis hittar trucken själv genom lagergångarna. Detta eliminerar risken för felplock.

Litiumjonteknik för ökad tillgänglighet

NXV är ett effektivt och kompakt energiknippe som också har hög tillgänglighet tack vare litiumjonteknik. Utan batteribyten och med mycket snabba mellanladdningsmöjligheter – om ett uttag finns till hands – garanteras flexibel användning. I kombination med den långa livslängden hos det underhållsfria litiumjonbatteriet minskar driftskostnaderna och CO2-utsläppen. Dessutom ökar fordonstillgängligheten ytterligare tack vare den högre batterikapaciteten jämfört med blybatterier.

Anpassning av gaffeltrucken efter kundens behov


Självklart är ingen höglagerbyggnad den andra lik. Därför är det rimligt att anpassa gaffeltruckarna efter kundens behov – till exempel utifrån de laster som ska transporteras eller med tanke på företagets eventuella tillväxt. Tack vare den modulära konstruktionen kan STILL-smalgångstruckar konfigureras specifikt för att tillgodose operatörens behov. Olika batterifack, stativ eller teleskop- och vridgafflar kan användas. Detta gäller även nya NXV. Tack vare de skalbara dimensionerna kan enheten användas mycket flexibelt även i de trängsta utrymmena med laster på upp till 1,5 ton.