18.08.2020

Nytagna truckkort ger större möjlighet till jobb

Ungdomar tar saken i egna händer.

Det är en dyster jobbprognos för ungdomar mellan 18 och 22 år enligt morgontidningarna. Den totala arbetslösheten i juni månad var 9%, jämfört med 6,7% förra året. Trots, eller kanske på grund av detta, bestämde sig några ungdomar i Skåne att ta saken i egna händer och skaffa truckkort för att lättare kunna hitta ett arbete på arbetsmarknaden.

Det var många ungdomar som fick se sina sommarjobb försvinna när coronapandemin rullade in över Sverige. Så var fallet även för några ungdomar i Lund och Malmö som plötsligen fick se sina sommarplaner gå upp i rök. Inte fanns det någon ljusare syn på jobbmarknaden inför hösten heller om man skulle tro prognoserna i tidningarna. Eftersom ett truckkörkort kan öppna upp dörrarna till ett stort utbud av jobb tog dessa ungdomar saken i egna händer och hörde av sig till STILL för att undersöka möjligheten att ta truckkort. Kontakten resulterade i en kurs riktad helt till dessa drivna ungdomar som på ett föredömligt sätt hittar nya lösningar i en svår tid.

- Jag blev tyvärr av med mitt sommarjobb precis innan sommaren och har sökt andra jobb sedan dess, säger Nea Ney. Jag hoppas att jag får en fördel framför andra jobbsökande nu när jag har tagit truckkörkort.

För att få använda truck på arbetsplatsen krävs dokumenterade teoretiska och praktiska kunskaper. Enligt Arbetsmiljölagen ska arbetsgivaren se till att arbetstagaren har den utbildning som behövs för arbetsuppgiften. Truckkörkort finns från A1-4 till D2 men det vanligaste körkortet är A1-4 men B1, B2 och B3 blir dock allt vanligare. Att redan ha ett truckkort kan förkorta vägen till arbete och försäljningen på nätet har ökat markant under våren då många drog sig för att gå ut i affärerna på grund av rädslan för coronaviruset.

STILL Sverige AB erbjuder i samarbete med Jobsafe truckkort framtagna av certifierade och erfarna instruktörer och följer Truckläroplanen TLP10. Syftet med kursen är att höja kompetensen, öka säkerheten och därmed minska antalet arbetsolyckor med truckar och skapa säkrare arbetsplatser i Sverige. För ett företag ger truckutbildning hos personalen dessutom förbättrad effektivitet samt sänkta kostnader. Det gemensamma utbildningskonceptet bygger på Jobsafes gedigna erfarenhet av digitala utbildningar samt STILLs långa erfarenhet av truckar och trucktillverkning. Jobsafes innovativa koncept, moderna utbildningsplattform och breda nätverk i kombination med att STILL byggt och kvalitetssäkrat innehållet har gjort att man kan erbjuda högkvalitativ utbildning för en säker arbetsmiljö på ett enkelt och innovativt sätt. Utbildningsinnehållet som återfinns i STILL Sveriges och Jobsafes truckutbildning är följande delar:

  • Risker och säkerhetsbestämmelser.
  • Trafikbestämmelser.
  • Truckens konstruktion, de vanligaste trucktyperna.
  • Truckens arbetssätt, stabilitet och belastningar.
  • Material- och godshantering.
  • Ett ergonomiskt arbetssätt.
  • Säkerhetskontroll/daglig tillsyn.
  • Hantering av farligt god.

Utbildningsbevis skickas sedan på direkten efter godkänd praktik.

Onlineutbildning helt rätt vid social distansering

STILL Sverige AB och Jobsafe erbjuder en utbildning där den teoretiska delen utförs online på en smartphone, surfplatta eller dator. Varje deltagare kan tillgodogöra sig informationen i den takt som känns bra och om det uppkommer några frågor kan dessa ställas i den praktiska delen. Därför behöver inte deltagarna träffa varandra när de lär sig den viktiga teorin som ingår i utbildningen. Den praktiska delen sker ofta på den egna arbetsplatsen och det är enkelt att se till att distansen hålls mellan deltagarna. Dessutom kan grupperna hållas små och på så sätt undviks ytterligare smitta.

- Jag tycker att det var bra att kunna göra den teoretiska delen online, säger Simon Bedmyr. Jag pluggade till mitt bilkörkort på ett liknande sätt. Det är dessutom ett bra sätt för att undvika social kontakt.

Och den ljusnande framtid är vår…


STILL och Jobsafe är glada att de har kunnat hjälpa ungdomarna att bli lite mer rustade för att möta framtiden och den ungdomsarbetslösheten som spås ligga runt 13% till hösten. Nu är de redo för ett möte med framtida arbetsgivare inom handel, logistik, industri, bygg och transport.