23.09.2019

Prestanda, acceleration och el-körglädje på en helt ny nivå

Hamburg, 2019-09-20 – STILL skriver vidare på sin RX-framgångssaga och har vidareutvecklat serien RX 60-25 / 35. Med rekordsnabb acceleration, körhastighet på upp till 21 km/t och ännu bättre lyfthastigheter sätter RX 60 nya standarder i viktklassen 2,5 till 3,5 ton. Det nya drivkonceptet med två motorer, som erbjuds i två prestandaklasser, samt aktiv kylning och kortare effektöverföringssträckor sörjer för sensationellt korta reaktionstider och maximal dragkraft redan vid första varvet. Det leder till hittills oöverträffad dynamik, förbättrad kör- och omlastningskapacitet samt ren eldriven körglädje. Från första sekund imponerar RX 60-25/35 med en perfekt relation mellan prestanda, tillgänglighet och ergonomi. Dessutom erbjuder STILL en rad olika tillvalsmöjligheter för truckens hytt och manöverenhet, som ger föraren maximal komfort och gör arbetet mindre ansträngande. RX 60 är perfekt utrustad för krävande uppgifter och mycket mångsidigt användbar: för in-/urlastning av lastbilar från sidan, för horisontell transport av lastbärare, för stapling i hyllor med lyfthöjder upp till 7 390 mm, samt för plockning och framtagning.

"Med vår nya serie av elmotviktstruckar RX 60-25 / 35 sätter STILL nya standarder när det gäller elmobilitet bland industritruckar. Med hjälp av energieffektiv teknik har vi lyckats utveckla en eltruck för inom- och utomhusbruk för laster upp till 3,5 ton, som är ytterst lättrörlig och har en extremt hög prestanda. Tack vare detta främjar vi trenden mot mer emissionsfria truckar och hjälper våra kunder att förverkliga sina strategier för grön logistik och därmed uppnå sina hållbarhetsmål. Med den i Hamburg tillverkade RX 60-seriens nya prestandavärden finns därför inte längre någon anledning att inte köra en eltruck", förklarar Thomas A. Fischer, CSO på STILL övertygat. I dagsläget kan kunderna välja mellan totalt sju modeller i serien, i ramversionerna standard och lång, samt tele-/frilyfts- och trippellyftstativ. STILL har även utvecklat en variant med en lasttyngdpunkt på 600 mm, och som därmed ger högre restlastkapacitet, speciellt för transport av pallar i längsgående riktning samt skrymmande och tunga vikter eller vid användning med påbyggnadsenheter.

Maximal godsgenomströmning i viktklassen upp till 3,5 ton

RX 60-25 / 35 övertygar med den högsta godsgenomströmningen i viktklassen upp till 3,5 ton. Samtidigt är den upp till 21 km/t snabba motviktstrucken ett underverk när det gäller räckvidd. Den som väljer STILL Li-Ion teknik kan dessutom använda trucken under tre skift utan reservbatteri. I det nya drivkonceptet i framaxeln används två underhållsfria växelströmsmotorer med 80 V-teknik. I standardversion genererar de båda motorerna en effekt på 8,5 kW vardera, och som tillval finns high performance drivaxeln med 2x10,5 kW. Det innebär att STILL har ökat drivmotoreffekten med 40 procent och samtidigt förbättrat energieffektiviteten. Detta har möjliggjorts tack vare nya omformare och en innovativ konstruktion med ytterst kort effektöverföringssträcka mellan omformare, de båda drivmotorerna och pumpmotorn. Tack vare den nya behovsanpassade aktiva kylningen med robusta och underhållssnåla fläktar garanteras hög termisk stabilitet även vid högsta effektuttag, vilket även gör permanent drift i boosterläge möjligt. Totalt uppnår RX 60 en mycket hög körkapacitet som ligger på diesel- eller gasoldrivna truckars nivå. Den typiska el-körglädjen visar sig genom sportig acceleration, lättrörlighet och dynamiskt startbeteende, samt snabb elektrisk bromsning eller snabb riktningsändring. Även lyfthastigheterna med last har tack vare den kraftigare 25 kW-lyftmotorn kunnat ökas med över 20 procent i high performance utförande. Båda drivmotorerna är utrustade med traktionkontroll och drivs i motsatt riktning vid fullt rattutslag.

Ytterligare tidsbesparing sörjer snabbstartläget för, som gör fordonet driftklart så snart föraren har tagit plats, och den automatiskt styrda fjäderparkeringsbromsen. Förarens produktivitet ökar vid användning av parallelldrift, dvs det går att styra, lyfta och tilta samtidigt med eller utan last. 

Ergonomisk arbetsplats

Oavsett hur trucken ska användas – inom logistik, livsmedels- eller dryckesbranschen eller inom maskinbyggnad – lämnar RX 60 inga förarönskemål ouppfyllda när det gäller utrustningen. I den rymliga, ergonomiskt designade hytten med väl tilltaget ben- och huvudutrymme får även större förare bekvämt plats. Den stora hyttdörren, ett instegshandtag, ett stort och lågt insteg med stabil fotstegskant av stål samt halkskyddad gummimatta gör det bekvämt och säkert att gå in och ur fordonet. Från den bekväma förarstolen har operatören genom den ytterst robusta takrutan, med glasruta som standard, god sikt uppåt, och med tillvalet panoramatakruta, helt obehindrad sikt. En låg frontpåbyggnad och optimerad placering av inställningsreglage och indikeringar förbättrar sikten framåt avsevärt. Mångsidiga förvaringsmöjligheter och en Bluetooth DAB+-radio, MP3- och CD-spelare med USB- och 3,5 mm-ingång samt 12 V-uttag med USB-kontakt för att ladda mobiltelefoner, och en extra smartphonehållare uppfyller alla krav som dagens förare ställer. Som tillval kan hytten även utrustas med värme eller värme-/klimatanläggning.

När det gäller manövreringen av trucken erbjuder STILL marknadens största valfrihet, som sträcker sig från olika fotpedaler och brytare på styrkonsolen till fyra olika styrningsalternativ för färdriktningsval och hydraulik: Långspakar, minispakar, joystick 4Plus och en helt nyutvecklad fingertoppsmanöverenhet för precis och säker lasthantering och snabba växlingar av färdriktningen. Via en fullgrafisk färgdisplay, STILL Easy Control-enheten, visas all information oberoende av språk och på ett lättförståeligt sätt. Via stora favoritknappar kan enskilda fordonsfunktioner aktiveras, även med handskarna på. För ytterligare säkerhet sörjer Pre Shift-säkerhetskontroll, där föraren via en guidad dialog på displayen stöttas vid den dagliga kontrollen av trucken inför användning. För intelligent anslutning kan RX 60 kopplas till STILL FleetManager via ett tillvalsgränssnitt, för åtkomstkontroll och utvärdering av fordons- eller driftdata, eller till onlineportalen STILL neXXt fleet för intelligent och effektiv styrning av fordonsflottan.

Batteribyte i sidan för hög tillgänglighet

Tack vare hög energieffektivitet, stor batterikapacitet på upp till 775 Ah med bly-syrabatterier eller användning av Li-Ion batterier behöver man byta batteri allt mer sällan, eller inte alls, när RX 60 används i tvåskiftsdrift. För truckägare som fortsatt behöver byta batteri görs detta även framöver enligt den beprövade principen - i sidan. Batteriluckan har optimerats ytterligare. Batteriluckan, som består av 4 mm tjock plåt kan nu även öppnas horisontellt upp till 180 grader bakåt. Med en elektrisk pallyftare kan själva batteribytet göras av en ensam person på några få minuter.

STILL erbjuder skräddarsydda företagsinterna logistiksystem och tillhandahåller en intelligent kombination av gaffeltruckar och lagerutrustning, programvara, tjänster och service. Företaget grundades av Hans Still 1920 med kreativitet, engagemang och kvalitet och utvecklade sig snabbt till ett starkt och världskänt varumärke. Idag samarbetar ca. 9 000 kvalificerade medarbetare inom forskning och utveckling, produktion, distribution och service för att uppfylla kraven från kunder i hela världen. Nyckeln till företagets framgång är de högeffektiva produkterna, som täcker allt från industriella komplettsystem för stora och små företag till datorstyrda logistiksystem för effektiv lager- och genomströmningshantering.