31.05.2022

Utmärkt i de minsta utrymmena

STILL välkomnar RXE 10-16C som en ny medlem i sin e-truckfamilj

Hamburg, 31 maj 2022 - När det blir särskilt trångt och turbulent under lastning och lossning av lastbilar, containrar eller i smala gångar kommer nya STILL RXE 10-16C till sin rätt. Den yngsta elektrifierande elektriska trucken är en gigant när det gäller kompakthet och prestanda. Dessutom imponerar efterföljaren till den legendariska STILL RX 50, en av de mest sålda eltruckarna i sin klass, med många säkerhetsfunktioner.

Du kan vända den hur du vill: RXE 10-16C passar helt enkelt. Alltid.

Faktum är att nya STILL RXE 10-16C erbjuder ett extremt välbalanserat förhållande mellan körkomfort, manövrerbarhet och säkerhet. Tack vare sina kompakta mått och mycket känsliga styrning är den trehjuliga motviktstrucken extremt effektiv och manövrerbar i de trängsta utrymmena. Detta gör den till förstahandsvalet när det gäller att flytta laster som väger upp till 1,6 ton med minimalt utrymmesbehov. Med en höjd på knappt två meter och en bredd på mindre än en meter passar det lilla och kompakta fordonet säkert genom i princip vilken dörr som helst – till exempel vid lossning av containrar och lastbilar – eller till och med genom mycket smala gångar i lagret. Ändå bör ingen underskatta den lilla truckens prestanda. "Trots sina kompakta dimensioner lyfter RXE 10-16C ett halvt tons last till en höjd av nästan sju meter utan ansträngning. Det är en mycket imponerande prestation för en liten truck. Detta möjliggörs av den synnerligen låga tyngdpunkten och den extra styva utformningen av masten", säger Jürgen Wrusch, produktexpert för eltruckar på STILL GmbH.

Dynamisk på banan - säker i kurvorna

STILL RXE 10-16C är inte bara extra enkel att manövrera utan med en topphastighet på 12,5 km/h med last är den också snabb vid körning av långa sträckor på lagret. För att säkerställa att den elektrifierande kördynamiken inte går förlorad av säkerhetsskäl, är den utrustad med den beprövade Curve Speed ​​Control assistansfunktionen som standard. Den automatiska hastighetsjusteringen i kurvor håller trucken säkert på rätt spår hela tiden - även i kurvor som är något snävare. Dessutom ger dess tunna mast och det siktoptimerade skyddstaket föraren en optimal sikt runtom, vilket gör att personer eller föremål i truckens omgivning kan upptäckas på ett tillförlitligt sätt. Maximal arbetssäkerhet garanteras också av de andra individuellt konfigurerbara utrustningsalternativen - från körriktningsvisaren till säkerhetsbelysningen Safety Light 4Plus, lyfthöjdsindikatorn, stabilitetsassistenten eller överbelastningsdetekteringen. "Vi har inte kompromissat med säkerhetsfunktionerna hos den minsta representanten i vår elektriska truckfamilj. Med sina många förarassistanssystem, av vilka några finns tillgängliga som tillval, är RXE 10-16C lika säker som de större eltruckarna, förklarar Dyrk Draenkow, produktchef för eltruckar och energisystem.

I linje med familjetraditionen

Inte bara assistanssystemen, utan också det enhetliga driftkonceptet för RX-familjen överfördes till den nya RXE 10-16C. Jürgen Wrusch: "Alla som redan är bekanta med andra fordon i RX-familjen kommer direkt att klara sig mycket bra med vår minsta truck. I enlighet med familjetraditionen har den ärvt mycket från sina framgångsrika storebröder såsom den ergonomiskt bekväma förararbetsplatsen, det innovativa driftkonceptet och STILLs smarta STILL Easy Control som tydligt visar all relevant information och prestandafunktioner." Detta är en fördel som operatörerna säkert kommer att uppskatta. De kan enkelt växla mellan olika truckar i olika lastklasser och blir omedelbart bekanta med trucken utan att behöva vänja sig vid den. Till exempel med styrfunktionerna som kan väljas individuellt - multispak, minispak, fingertopp eller Joystick 4Plus - som säkerställer maximal körkomfort i RXE 10-16C, RX 20 och RX 60. Eller så drar de nytta av komforten som det generösa, 44 centimeter långa, fotutrymmet erbjuder. Det finns tillräckligt med plats för skyddsskor upp till storlek 45.

Mycket kraft och utveckling i drivlinan

Den nya trucken är utrustad med dynamisk bakhjulsdriven 24-volt trefas-växelströmsdrift vilket ger en effektiv drivning med lågt underhållsbehov, baserat på drivkonceptet och drivkomponenterna i FM-X skjutstativtruck. En stor fördel med den nya drivlinan: den underhållsintensiva styrkedjan har ersatts av hydraulisk växelstyrning, där en hydraulisk styrmotor styr drivhjulet via ett kugghjul. Även bakvikten har vidareutvecklats. Den ger nu mer utrymme för det elektriska systemet inklusive drivkontrollen.

För RXE 10-16C som drivs av blybatterier är laddningsåtkomsten mycket enkel från ovan. Önskas ett batteribyte kan detta göras - som hos RX 50 - från sidan med en truck med tillval intern och extern rullplattform. Alla befintliga blybatterier från RX 50 kan fortsätta att användas i den nya RXE. Allt som krävs är att byta batterikontakt till en 320A-version. Naturligtvis finns RXE 10-16C tillgänglig med ett Li-Ion Ready alternativ med integrerad snabbladdningsåtkomst. Ett STILL litiumjonbatteri kan sedan eftermonteras utan problem.
"Med sitt breda utbud av utrustningsalternativ och assistanssystem är nya STILL RXE 10-16C mycket mer än bara en attraktiv uppgradering. Den ökade komforten och säkerheten gör den till en perfekt och mycket mångsidig hjälpare för logistiktjänsteleverantörer, inom produktionsförsörjning eller i detaljhandelsföretagens centrallager. Vår kompakta nykomling har trots allt redan bevisat en sak: RXE 10-16C passar – alltid", sammanfattar Dyrk Draenkow.