09.02.2022

Funktionaliteten hos det AI-understödda automatiska Danfoss-lagret framstår som ”exemplarisk”

IFOY Award 2021: STILL högst upp på prispallen för tionde gången

Hamburg, 5 juli 2021 – Flera tidigare IFOY-utmärkelser är ett bevis på att STILL erbjuder synnerligen effektiva och robusta industritruckar och intralogistiklösningar. I år imponerade den Hamburgbaserade tillverkaren återigen som systemleverantör i den internationella tävlingen. För implementeringen av Danfoss Power Electronics nya produktionslager i Tinglev i Danmark fick logistikleverantören den eftertraktade IFOY-utmärkelsen i kategorin ”Integrated Warehouse Solution” under dagens prisceremoni i Dortmund. Detta är tionde gången som STILL vinner en titel i någon av de olika kategorierna.

Danfoss Power Electronics A/S nya produktionslager övertygade både kunden och IFOY-juryn med efterfrågeorienterad projektautomation och smarta AI-verktyg.

”Danfoss-projektet är ett imponerande exempel på hur automatlager kommer att styras, övervakas och analyseras i framtiden”, var det enhälliga omdömet från den internationella expertjuryn. Det implementerade övergripande systemet innehåller kända logistiska komponenter som är banbrytande i sin interaktion – det vill säga i kommunikation via gränssnitt för säkerhet, funktion och optimering med hjälp av djupinlärningsmetoder. Funktionaliteten hos detta verkliga automatlager framstår som ”exemplarisk” enligt juryn.

Molnbaserad lagring av faktiska driftdata

Till det nya Danfoss-lagret levererade STILL en perfekt samordnad kombination av tre automatiserade industritruckar (MX-X och EXV), inklusive installation av alla systemkomponenter. För heltäckande automatisering av materialflödet är truckarna i lösningen utrustade med iGo-systemets automatiseringspaket. Identiska komponenter, kontroller och gränssnitt skapar kraftfulla automatiskt kontrollerade fordon (AGV). Dessa AGV:er styrs och övervakas av ett transport- och trafikhanteringssystem. Transportorder genereras av WMS i SAP-värden och förs över till styrsystemet. Detta genererar hela tiden stora mängder värdefulla data som används för att skapa en exakt analys av automatlagret i molnet.

Det smarta verktyget ”iGo Insights”


Dessa data utvärderas med iGo Insights – ett verktyg som filtrerar korrelationer från all processinformation i molnet och ger specifika åtgärdsrekommendationer. Enligt IFOY-juryn är det i synnerhet detta analysverktyg som ger ”ytterligare enastående kundfördelar”. Förutom tekniska problem med enskilda truckar kan det också identifiera optimeringspotential för hela systemet, som olika flaskhalsar. I detta syfte tillämpar iGo Insights maskininlärningsprinciper. Alla data som samlas in av styrsystemet över en längre tidsperiod laddas upp till molnet för utvärdering. Den AI-stödda programvaran känner igen strukturer i dataförloppet, beräknar sannolikheter och möjliggör därmed proaktiva åtgärder.

Resultat av ett målinriktat forskningsarbete och många års erfarenhet

Frank Müller, Senior Vice President Brand Management/Sales & Service Steering på STILL EMEA, tog emot IFOY Award i Dortmund. Enligt honom är priset en välförtjänt belöning för den expertis inom automationsområdet som under många år systematiskt byggts upp, och för hans företags bidrag i många internationella forskningsprojekt. Müller: ”Särskilt i det projekt som nu tilldelades IFOY Award kunde vi integrera och tillämpa praktiska erfarenheter från många tidigare genomförda automationsprojekt. Detta tillvägagångssätt ger oss ett klart kunskapsförsprång gentemot våra marknadskonkurrenter, som vi vidarebefordrar till nytta för våra kunder.”

Tinglev blir ett referensprojekt


Samtidigt har STILLs automatiserade iGo-lager i Tinglev visat sina kvaliteter. En inledande analys av operatören visade på en kostnadsbesparing på cirka 20 procent. Med tanke på dessa siffror håller detta lager på att bli ett referensprojekt: Danfoss bygger för närvarande ett modernt distributionscenter i Rødekro med samma STILL-teknik. Det konstrueras för automatisk drift med 15 MX-X-smalgångstruckar och 5 höglyftande EXV-palltruckar.